Saturday, October 26, 2013

Talk for future

" You never know what's around the corner. It could be everything. Or it could be nothing. You keep putting one foot in front of the other, and then one day you look back and you've climbed the mountain. "

Assalamualaikum. mic test mic test. ehemm. pg td dgn cmrlgnya pi stu talk nh. about pursue studies in overseas. cdt to Aisyah sbb war2kn psl nh kat fb.trbk ht nk pi. syg lbih!heeee. the talk was given by kak Raihan Musa. She was one of super super senior at FS. talk tu free jek sbb dia rs nk share la pnglmn dia sbb rmai yg tny2 dia cmne leh smbg kat lua ngra kn. alang2 nk terang kat sorg2..dia bt talk trus. so sng.
and utk pngthuan akk ni sdg blaja phD in chemistry kat University of Oxford, UK. OXFORD okay. gmpk kn bnyi?dgr pun dh kagum. dia ckp sng jek sbnrnyer..ohmaii..senang?okay kt tgk cmne.here i am to share with you guys.heh.

first and foremost, tendency undergraduates lps dh grad dorg akn sama ada dorg akn kje, brniaga, smbung blaja or jd suri/sura rmh. surirmh pun kra cita2 gk kn. akk ni cte kwn dia lps grad cita2 nk kwin tp xnk kje. nk jd surirmh,but nk pkai beg bju lawa2. so dia nk kwin dgn doc. doc kn gaji mhl.haha. dapat kwin doc, hdup mewah. ddk rmh jd surirmh tp leh pi shpg branded2. cita2 trcapai.haha. cita2 tu pntg okayh. klo smbung blaja, master o phD.either one :D

Why Oxford?
* prestige university
* best college life
* diverse study environment
* excellent employment record

Proses Permohonan
1. Cari supervisor(sv) and university - meaning that dr skrg time kt degree nh dh usaha usha2 sv and uni lua ngra mn yg kt nk. bkn ms dh grad o exam final year nnt. sbb sstgh uni de ms intake dia trsndri. nnt lmbt, lmbt la dpt. sv lak nk cri yg bgus tgk bp bwh dia stdnts yg dh grad. tny kwn2 yg dh ade kat uni tu o sr2 yg kat sne. cri info psl sv dgn sbaiknya. okay, psl uni lak leh pi kat mr.google type UCAS or IDP. sni utk lists of university in UK, ENGLAND. mcm kt isi borg msuk u yg kat web MOHE hr tu..mcm nh jugak la UCAS dgn IDP ni. web utk mhon uni overseas (tp UK, England area around tu la..jepun,korea,zimbabwe xmsuk dlm lists web nh).

2. Isi borg permohonan - nh leh bt even xdpt rslt final lg.

3. Dapat surat tawaran bersyarat(conditional offer letter) - nh dia tggu if kt ckup kriteria2 yg dia nk mcm rslt tu bru kt brjya pringkt strusnya. sbb tu nmenya bersyarat.

4. IETS, Biasiswa, kptsn akhr sem - okay yg nh kne bt la. search psl IETS nh keh. nh ala2 mcm muet. tp lain skit. wajib amik if nk smbung lua ngra. wajib okay. then biasiswa..nh pun kne take note. biasiswa nh de wktu2 dia gk bkk time ble. so lgkh plg slmt kt kne mhon dlu nk uni mn..ble dh de srt twrn mcm ats nh bru sng nk proceed biasiswa nh. then result sem tggu jela smpi dpt. sent smua balik kat uni yg kt dpt twrn tu.

5. Surat tawaran xbrsyarat(unconditional offer letter) - ble dh dpt srt nh..leh bt sujud syukur dahla. mknanya leh pi dftr dh kat uni tu :D

6. uruskn BTN, VISA, sign Agreement - jgn main blah gitu jek noe..kang jd pndtg asing tnpa izin lak.haha

7. fly. fly me to the moon..lagu jang geun suk.ngeee


Beza Cara Mohon ke Oxford
1. Syarat IETS > tggi (dlm 7 o 7.5 gitu akk tu kte.tp dia kte klo kt stdy IETS dlm sbln pun koman2 leh dpt 6 cmtu.insyaALLAH. so work harder if want the best!)

2. System College - stiap kolej de library ballroom sndri. got 32 colleges.
                            - sorg pnsyarah akn jg 3 org stdnt bwh dia. tutor every week. so de arah la..xdela trtggl                                    keta api.

Alasan2 knp xmau smbung lua ngra
* x mahir english ---> IETS rndh
* kptsn cgpa bse ---> nk cri pnglmn dlu
* tkut xleh survive
* cost prmhonan mahal
* xde biasiswa

Biasiswa & Penajaan
* JPA, YDPA(agung kasi kat istana klo dpt nh.kaya woo), MARA
* Overseas Scholarship : Commanwealth Scholarship --> pi KPT search. bgus biasiswa nh akk tu kte. gmpk bnyi klo buh dlm cv nnt
* GLC : Khazanah Nasional
* Private Sector : Petronas etc

Berkahwin dan Belajar
* Kewangan - akk nh dia tajaan UIA gk. mcm uia dia sponsor spouse and ank 4 org skali if smbung lua ngra. but klo MARA spouse+sorg anak jek. so bt la plhn yg bijak kn. alang2 kt trikat gk dgn dorg sbb biasiswa tu so plh la yg mnguntungkn kt gk. 
* Focus - stiap org brbeza. klo rs xleh focus, jgn kwin ms blaja.haha. mcm akk nh dia kwin umur 22. awesome kn.weeeeeee.jles.haha. then dia kte dia kwin sbb dia nk bwk laki dia pi UK. kra laki dia pun smbung stdy sne gk skrg. skrg umur dia 25 and lg sthn stgh abis study kat oxford tu. in the same time dia sbnrnya kje kat uia gk sbb tu dpt biasiswa uia tu. phm x hbgn kat situ?

but but but biasswa khazanah dgn YDPA xkn cover fmly.tp kasi segedebuk byk skali. mcm JPA, MARA insyaALLAH cover fmly.

Bagusnya smbung local
* networking 
* leh tgk fmly slalu

haaa..tula dia sdkit ilmu dpt siang td. kwn2 yg nk smbung lua ngra..pali2..mula dr skrg usha2 cri mklmt smua. mcm akk tu kte last year of her studies..kwn2 bz bt psm, dia bz cri uni.haha. lawak gk akk nh. tp yg gmpknya dia ckp dia kwin awal sbb dia nazar if dpt 4flat dia nk kwin. ALLAH permudahkn..dia dpt 4flat last sem tu. and sbb tu la dia kwin awal dia kte. bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~

what is our choice then? local or overseas?mana2 pun slmt brjuang smua! :)







2 comments:

  1. ada plan nk smbung luar negara ke fadz? hehe.

    ReplyDelete
  2. heee.cita2 lme dh. insyaALLAH. doakn skali :)

    ReplyDelete