Wednesday, October 30, 2013


October gonna say goodbye just in 2 days. hmmm.
im moving to far place..far away from my comfort zone. so there are many things I wanna say goodbye to.
To happiness, long sleep hours, washing machine and etc. annyeong.
to be in such comfort zone makes me to live leisure and lazily. adesss. ape nk jd daaa..dh last year dh..kne bgun bgun bgun laa..xkn nk tmpg bgga org lain dpt result flying colors jek kn. ce bt bgga dgn dri sndri lak dpt flying colors. insyaALLAH.
trying hard to be the best..but i cant get into stress. lately i guess being in such extreme nh gng berapi pendam dh explode rsnya. i had made my most angrier face to some people.amik kauu. nsb bk xkne mkn jek.huahuaa. thinking abt others.xbwk mnfaat i just wanna do my best and tawakal. klo stress2 nh..jiwa kco woo. lme2 leh meletup kpla..pstu K.O!
so so so so..Fadzilah..just do the best that you can keh. dont stressed out looking at're special too. you can succeed too. work hard in your own accords. cayo!
to certain people, sorry if you're a part of my comfort zone. gonna leave for a while. after one year we meet again keh(if wanna meet la, xmau xpksa) huahua.regret? believing in ALLAH's takdir.ade ade xde xde :) smile and keep striving. my last year in utm gonna be the best of the best year.insyaALLAH. I can do it!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

~ i think gonna leave you too my lovely blog..klo lme xpost tu..bianney.

Saturday, October 26, 2013

Talk for future

" You never know what's around the corner. It could be everything. Or it could be nothing. You keep putting one foot in front of the other, and then one day you look back and you've climbed the mountain. "

Assalamualaikum. mic test mic test. ehemm. pg td dgn cmrlgnya pi stu talk nh. about pursue studies in overseas. cdt to Aisyah sbb war2kn psl nh kat fb.trbk ht nk pi. syg lbih!heeee. the talk was given by kak Raihan Musa. She was one of super super senior at FS. talk tu free jek sbb dia rs nk share la pnglmn dia sbb rmai yg tny2 dia cmne leh smbg kat lua ngra kn. alang2 nk terang kat sorg2..dia bt talk trus. so sng.
and utk pngthuan akk ni sdg blaja phD in chemistry kat University of Oxford, UK. OXFORD okay. gmpk kn bnyi?dgr pun dh kagum. dia ckp sng jek sbnrnyer..ohmaii..senang?okay kt tgk i am to share with you guys.heh.

first and foremost, tendency undergraduates lps dh grad dorg akn sama ada dorg akn kje, brniaga, smbung blaja or jd suri/sura rmh. surirmh pun kra cita2 gk kn. akk ni cte kwn dia lps grad cita2 nk kwin tp xnk kje. nk jd surirmh,but nk pkai beg bju lawa2. so dia nk kwin dgn doc. doc kn gaji mhl.haha. dapat kwin doc, hdup mewah. ddk rmh jd surirmh tp leh pi shpg branded2. cita2 trcapai.haha. cita2 tu pntg okayh. klo smbung blaja, master o phD.either one :D

Why Oxford?
* prestige university
* best college life
* diverse study environment
* excellent employment record

Proses Permohonan
1. Cari supervisor(sv) and university - meaning that dr skrg time kt degree nh dh usaha usha2 sv and uni lua ngra mn yg kt nk. bkn ms dh grad o exam final year nnt. sbb sstgh uni de ms intake dia trsndri. nnt lmbt, lmbt la dpt. sv lak nk cri yg bgus tgk bp bwh dia stdnts yg dh grad. tny kwn2 yg dh ade kat uni tu o sr2 yg kat sne. cri info psl sv dgn sbaiknya. okay, psl uni lak leh pi kat type UCAS or IDP. sni utk lists of university in UK, ENGLAND. mcm kt isi borg msuk u yg kat web MOHE hr tu..mcm nh jugak la UCAS dgn IDP ni. web utk mhon uni overseas (tp UK, England area around tu la..jepun,korea,zimbabwe xmsuk dlm lists web nh).

2. Isi borg permohonan - nh leh bt even xdpt rslt final lg.

3. Dapat surat tawaran bersyarat(conditional offer letter) - nh dia tggu if kt ckup kriteria2 yg dia nk mcm rslt tu bru kt brjya pringkt strusnya. sbb tu nmenya bersyarat.

4. IETS, Biasiswa, kptsn akhr sem - okay yg nh kne bt la. search psl IETS nh keh. nh ala2 mcm muet. tp lain skit. wajib amik if nk smbung lua ngra. wajib okay. then biasiswa..nh pun kne take note. biasiswa nh de wktu2 dia gk bkk time ble. so lgkh plg slmt kt kne mhon dlu nk uni mn..ble dh de srt twrn mcm ats nh bru sng nk proceed biasiswa nh. then result sem tggu jela smpi dpt. sent smua balik kat uni yg kt dpt twrn tu.

5. Surat tawaran xbrsyarat(unconditional offer letter) - ble dh dpt srt nh..leh bt sujud syukur dahla. mknanya leh pi dftr dh kat uni tu :D

6. uruskn BTN, VISA, sign Agreement - jgn main blah gitu jek noe..kang jd pndtg asing tnpa izin lak.haha

7. fly. fly me to the moon..lagu jang geun suk.ngeee

Beza Cara Mohon ke Oxford
1. Syarat IETS > tggi (dlm 7 o 7.5 gitu akk tu dia kte klo kt stdy IETS dlm sbln pun koman2 leh dpt 6 cmtu.insyaALLAH. so work harder if want the best!)

2. System College - stiap kolej de library ballroom sndri. got 32 colleges.
                            - sorg pnsyarah akn jg 3 org stdnt bwh dia. tutor every week. so de arah la..xdela trtggl                                    keta api.

Alasan2 knp xmau smbung lua ngra
* x mahir english ---> IETS rndh
* kptsn cgpa bse ---> nk cri pnglmn dlu
* tkut xleh survive
* cost prmhonan mahal
* xde biasiswa

Biasiswa & Penajaan
* JPA, YDPA(agung kasi kat istana klo dpt nh.kaya woo), MARA
* Overseas Scholarship : Commanwealth Scholarship --> pi KPT search. bgus biasiswa nh akk tu kte. gmpk bnyi klo buh dlm cv nnt
* GLC : Khazanah Nasional
* Private Sector : Petronas etc

Berkahwin dan Belajar
* Kewangan - akk nh dia tajaan UIA gk. mcm uia dia sponsor spouse and ank 4 org skali if smbung lua ngra. but klo MARA spouse+sorg anak jek. so bt la plhn yg bijak kn. alang2 kt trikat gk dgn dorg sbb biasiswa tu so plh la yg mnguntungkn kt gk. 
* Focus - stiap org brbeza. klo rs xleh focus, jgn kwin ms blaja.haha. mcm akk nh dia kwin umur 22. awesome kn.weeeeeee.jles.haha. then dia kte dia kwin sbb dia nk bwk laki dia pi UK. kra laki dia pun smbung stdy sne gk skrg. skrg umur dia 25 and lg sthn stgh abis study kat oxford tu. in the same time dia sbnrnya kje kat uia gk sbb tu dpt biasiswa uia tu. phm x hbgn kat situ?

but but but biasswa khazanah dgn YDPA xkn cover kasi segedebuk byk skali. mcm JPA, MARA insyaALLAH cover fmly.

Bagusnya smbung local
* networking 
* leh tgk fmly slalu

haaa..tula dia sdkit ilmu dpt siang td. kwn2 yg nk smbung lua ngra..pali2..mula dr skrg usha2 cri mklmt smua. mcm akk tu kte last year of her studies..kwn2 bz bt psm, dia bz cri uni.haha. lawak gk akk nh. tp yg gmpknya dia ckp dia kwin awal sbb dia nazar if dpt 4flat dia nk kwin. ALLAH permudahkn..dia dpt 4flat last sem tu. and sbb tu la dia kwin awal dia kte. bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~

what is our choice then? local or overseas?mana2 pun slmt brjuang smua! :)

Saturday, October 19, 2013

aCComplish it

still rmber what you wanna be when you grown up?
so where the dream had flown?
wake up!
chase after your dream and study hard. 
although its hard, keep trying.

Fly far, spread your wings further
do you see all who are smiling for you?
even if you're tired
even if you're out of breath
dont stop, keep going.

sharian pgg notes skjp jek..flu is coming to visit.huuu. hopefully didnt fell awfully sick..and get better. insyaALLAH.
stdy stdy stdy slagi mampu. 

Saturday, October 12, 2013

Lets Go Dream Team 200th part2

Part2 drem team continued. 
hr tu last jaemin chlnge tp xtnjuk rslt. and finally,he succeeded. awesome jaemin! omma dia dtg..dia ngis.wawa. dia ckp mak dia xkasi dia debut as celebrity hr tu..but he tries his best to make her happy. sdh gkla skit tgk dia ngis hug mak dia tuh. (I love to see man cries.haha)
jaemin 1st chlnger yg succeed. then lps tu rmai2 eliminated kat stage2..alahai..see saw tu. smua mcm glbh gk la sbb de curse ke ape. 
de 7 finalists jek yg akn msuk final. so spe2 yg failed kat stage plg tggi de hrpn la msuk final. 
then ricky challenge.
dup dap dup dap...

pstu last stage dia mcm xdpt nk naik buoy tu..xstable..pstu time lompat nk tkn buzzer tu mcm trglincir skit. but he is hanging there..and he succeeds!weeeee..awesome ricky!
pny la smgt nk ricky mng kn..bcoz he is my beloved.muahahahaha~

 so nk kte yg manage to complete the obstacles only jaemin and ricky.
gmbr ats nh xtau gmbr ms ble..cari pny cari xjmpe pun sgt gmbr ep200 nh. pic minho jek byk. 
okayh,cte skit psl minho..ayt dia.."I never have rival. I'll do my best for myself." lbh kurg la ayt dia gitu.
wow! daebak btul ayt btul la ckp dia..knp nk ade rival kn..actually our own self is our biggest rival. huuu.
minho msuk final. but but but he failed..sbb determine sgt kot nk keta tu.same goes with others myb. 
for ricky, he said that he will do his best.  He just do it as the same episode of dream before. 
He never think abt the car for 1 second.(ayt lps mng dpt keta)
bgusla cmtu..sbb klo x mst dia xmng.haha
then final..jaemin again, succeeded dgn time yg lbh pntas. ricky nervous. mak and ayah jaemin doa ricky slips.haha.adoi. nk keta pny psl kn.

ricky pkai bju ats nh ms chlnge tu but ni bkn gmbr ms ep200 tu. yg ep200 gmbr kdua ats nh. 
ricky succeded in 1.24 mins if not mistaken while jaemin 1.55mins like that. soo0o0o0o0o0o0o0o0 nk habaq mai ricky mng woo!weweeett..suka3! ^______^
he cried when received the trophy and car.wuwu.
"cageya, i win the car that i didnt win last 2years. lets go for trip."
tu ayt dia kua lps mng..wehuuuuuuu. sweet gitu! then dia call ank dia..taerin nmenyer..comey besa dh.. "taerin,appa win a car. later i'll take you for a ride." her daughter replied.."okay." :D
he redeem himself after 2years. im happy for him.hoho. so let me redeem myself too. insyaALLAH. fighting!

p/s: ayt Sir Zaki.."INSYAALLAH" is a commitment, not an excuse. slmt bramal. :')

Murah rezeki

hr nh 12 oct 2013..sok genapla umur 22 thn and 9 bln. ohmaiii..cptnya ms brlalu. leh kwin dh nh?kidding.haha. tp sgt best tgk ibu2 muda yg dh ade ank..vogue gitu! *angan2.haha. abiskn blaja cpt2, kje dlu kumpul dt then de rmh sbijik bru kwin.nnt senang.insyaALLAH.haha
ahaa.nk cte stu naik ets dr rmh k.long ke rmhku syurgaku la..dlm tu ddk sblh pkck nh. mle2 msuk tu dh smbg2 skit la dgn dia. lme2 tu..dia de trpndg tu pasan dr tepi jela sbb tgh syiok tgk cte shooter kat screen dpn. tup2 dia kuakn smthng dlm beg dia. nah amik..dia kte dia bru blk dr langkawi.. so den yg malu2 sugar glider ni pun mcm.."eh2..pkck..xpe2..kasi sy stu pun okay dh..byk sgt nh.." then pkck tu kte amik2 adk2 nnt..haha.dia tny de adk bp pastu jwb sorg jek.akakaka. xpe,bg jek adk dia kte..murah rezeki la hr nh. smga ALLAH murahkn rezeki pkck td tu.aminnn. tp seman xblk pun rye nh sbb xcuti lme. so spe nk abiskn??kekekeke~
tadaaa! choc daim. 

smenjak dh ddk brdua dgn ricky nh..prblnjaan pun kne bhgi 2 la kn. so what i wanna share with you guys is that we are murah rezeki is SOLAT SUNAT DHUHA. 
solat sunat dhuha ni klo amlkn insyaALLAH rezeki kt ade dmn2. 
mmg klo dt nmpk kering jek myb ALLAH kasi in terms of lain rezeki tu..misalnya..kluarga bhgia, kwn2 yg super sporting, x accident and so forth.
for me..insyaALLAH klo xde aral akn bt solat sunat ni hr2..jdkn amln. insyaALLAH :)
klo kt ade ms utk ALLAH, ALLAH akn ade ms utk kita. 

Monday, October 7, 2013

Doa pada DIA untuk dia (part2)

"Sebelum Kau Halal Untukku 

Ya Allah
aku berdo’a untuk seorang lelaki
yang akan menjadi sebahagian dari hidupku

Seseorang yang sangat mencintai-Mu lebih dari segala sesuatu
Seorang lelaki yang akan meletakkan ku pada posisi kedua di hatinya selain Engkau
Seorang lelaki yang hidup bukan untuk dirinya sendiri tetapi untuk Engkau

Wajah tampan dan daya tarikan tidaklah penting
yang penting adalah sebuah hati yang sungguh mencintai dan dekat dengan Engkau
dan berusaha menjadikan sifat-sifat-Mu ada pada dirinya
dan ia haruslah mengetahui bagi siapa dan untuk apa ia hidup sehingga hidupnya tidaklah sia-sia

Seseorang yang memiliki hati yang bijak, tidak hanya otak yang cerdas
Seorang lelaki yang tidak hanya mencintaiku tapi juga menghormatiku
Seorang lelaki yang tidak hanya memujaku tetapi juga dapat menasihatiku ketika melakukan kesalahan

Seseorang yang mencintaiku bukan kerana kecantikanku tapi kerana hatiku
Seorang lelaki yang dapat menjadi sahabat terbaikku dalam setiap waktu dan situasi
Seorang lelaki yang dapat membuatku merasa sebagai seorang wanita ketika aku disisinya

Ya Allah
aku tidak meminta seseorang yang sempurna namun aku meminta seseorang yang tidak sempurna, sehingga aku dapat membuatnya sempurna di mata-Mu

Seorang lelaki yang mmerlukan sokonganku sebagai peneguhnya
Seorang lelaki yang memerlukan do’aku untuk kehidupannya
Seseorang lelaki yang memerlukan senyumku untuk mengatasi kesedihannya
Seseorang yang memerlukan diriku untuk membuat hidupnya menjadi sempurna

Ya Allah
aku juga meminta
Jadikanlah aku menjadi wanita yang dapat membuatnya bangga
Berikan aku hati yang sungguh mencintai-Mu sehingga aku dapat mencintainya dengan sekadar cintaku
Berikan aku sifat lembut sehingga kecantikanku datang dari-Mu
Berikan aku tangan sehingga aku selalu mampu berdo’a untuknya
Berikan aku penglihatan sehingga aku dapat melihat banyak hal baik dan bukan hal buruk dalam dirinya
Berikanlah aku lisan yang penuh dengan kata-kata bijaksana, mampu memberikan semangat serta menyokongnya setiap saat dan tersenyum untuk dirinya setiap pagi

Dan bila mana akhirnya kami akan bertemu, aku berharap kami berdua dapat mengatakan

“Betapa Maha Besarnya Engkau karena telah memberikan kepadaku pasangan yang dapat membuat hidupku menjadi sempurna.”

Aku mengetahui bahawa Engkau ingin kami bertemu pada waktu yang tepat. Dan Engkau akan membuat segala sesuatunya indah pada waktu yang telah Engkau tentukan
Amin Ya Rabbal ‘alamin." :')

Doa pada DIA untuk dia

“Kalau ada seseorang yang kau cintai, suruh kau lupakan dia, kau buat apa?”


“Doa supaya dia buka hati untuk kau?”


“Dah tu?”

“Aku akan doa ; Ya Allah temukanlah dia dengan seseorang yang baik akhlak, iman dan taqwanya. Aku mahu dia gembira, Ya Allah walaupun bukan kerana aku. Aku mahu dia dicintai dengan selayaknya tidak seperti mana aku mencintainya, dan aku mahu dia ditemukan dengan seseorang yang melihat dirinya bukan dengan pandangan nafsu manusia dan syaitan, tetapi pandangan dari-Mu, ya Allah.”

[be the light, eventhough your own heart is not bright enough]

Kalau betul kita sayang pada seseorang, pray for his/her happiness. Doakan dia cepat-cepat kahwin. Bukan doakan yang tak baik seperti minta putus atau apa. Tak elok ketawa atas kesedihan orang lain, kan?

cdt to PDH. awesome :D

Friday, October 4, 2013

Lets Go Dream Team 200th part1

dh msuk october dh..sept de 4 posts jek?ohmaiii..mcm xcaya skit aje..haha. kurg mpek suda? insyaALLAH :')
xde ape2 yg mnrik pun nk cte..bru abis tgk dream team ep200..part1..adessss..ingt stu ep jek..rpe ade part2..ptut tgk time dh nk abis tp my ricky x chlenge2 lg..rpenyer de part2..aig0o0o0oo..kne sbr tggu next week lak laa..but hopefully hope hope hope fully he'll win. insyaALLAH. aceee. pdhal dh siap dh trtlis spe mng..sbb ep tu lmbt jek so xtau.
ricky amt awesome..friendship dia dgn seongjo (dlu pnh cte..try2 recall blk)..and teammates spirit dia fabulous. klo teammates dia kasi chance kat dia..dia akn bt sbaiknya sbg wild card tu. hr tu pun tgk dream team fall in love dgn dia dlu laa.. minho?hmmm..bse2 jek. sbb dia dh mng ep100 hr tu..time nh kasi kat ricky lak la eh?haha. just one thing, ricky klo dia act arrogant,haaa..mst failed pny. mcm bgga dri kn..xbgus sbnrnyer..alih2 pang msuk air. so when he is cool and calm he can make it. and he looks extra handsome la in this episode. why why?haha..super handsome! if xmng pun satisfied tgk muka handsome :D
but still i wish for his winning. insyaALLAH. one nice handsome man that i would like to meet in real life. doakn ye. okayh, opamp dh mnunggu nh. see ya. happy October ahead everyone ^^

 the challengers~

minho..charismatic eyes..but hopefully dia mng.haha.jht gler kn. ckupla stu keta hr tu. brsyukur jek noe..kali nh kasi org lain lak. but klo dia mng gk ottoke?hmmm

To build a society where people try their best for a victory and accepts the results as they are..
Lets go! Dream team! 

p/s: pic ricky super handsome sorg2 xde lg..update later klo ade eh.haha.annyeong.